A lakások 9,7 százalékkal drágultak, az új lakások árai pedig 8,9 százalékkal nőttek tavaly az utolsó negyedévben, közölte a KSH. Az Ingatlan.com előrejelzése szerint idén folytatódik a drágulás, de lassabb tempóban. Jelenleg a használt családi házak országos átlagára 135 ezer forint négyzetméterenként, a lakásoké pedig 374 ezer forintot tett ki. Az új családi házaknál az országos négyzetméterár 326 ezer forintra, az új lakásoké 496 ezer forintra rúg.


A használt lakások átlagosan 9,8 százalékkal, az újak pedig 8,9 százalékkal drágultak 2016 utolsó negyedévében éves összehasonlításban, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint.

Forrás: ingatlan.com

Balogh László, az Ingatlan.com szakértője a múlt évi adatokat értékelve hangsúlyozta:

tavaly folytatódott a használt lakások piacán 2014 végén megkezdődött élénkülés, aminek lökést adott a múlt év elején elindított állami lakástámogatási rendszer, a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK).

Az új lakások piaca is felfutóban van:

az idén 12-15 ezer új lakás épülhet, ami jelentős

növekedés lenne a tavaly elkészült 10 ezer új

lakáshoz képest.

A szakember közölte, hogy márciusban már jelentősen, több mint 20 százalékkal élénkült a keresleti és a kínálati oldal is. Az Ingatlan.com adatai szerint :

tavaly márciushoz képest a használt családi

házak országos kínálati átlagára

négyzetméterenként 3 százalékkal 135 ezer

forintra, a lakásoké 6 százalékkal 424 ezer

forintra nőtt.

Forrás: ingatlan.com

Az új családi házaknál az Ingatlan.com adatai szerint tavaly márciushoz képest 7 százalékkal, 300 ezer forintra nőtt országos szinten az átlagos négyzetméterár, az új lakásoké pedig 8 százalékkal, 496 ezer forintra emelkedett a kínálati piacon. A fővárosi új lakóingatlanoknál is folytatódott az áremelkedés az elmúlt egy évben: az új családi házak négyzetméterára 6 százalékkal 435 ezer forintra, a lakásoké pedig 8 százalékkal 618 ezer forintra nőtt.

Forrás: AFP/Saeed Khan

Balogh László szerint bár az árak lassuló tempóban emelkednek, a kereslet továbbra is erős mind a használt, mind az új lakóingatlanok piacán, amellett, hogy a kínálat is bővül. A szakember elmondta, hogy a korábbi évekhez képest visszafogottabb ütemben, de megmaradhat az áremelkedés.